Cafeaua și sănătatea vederii.

Continut articol

Cafeaua și ceaiul sunt unele dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume. Și ce-i drept, ne ajută să trecem de la o zi la alta.

Dar, odată cu această plăcere de consum, se pot simți și repercursiuni la nivelul ocular. Cercetătorii în acest domeniu spun că persoanele care beau mai mult de 3 căni de cafea/ceai pe zi riscă să sufere de glaucom.

Această boală a ochilor se identifică (așa cum poate ați intuit) cu presiunea crescută a nervului optic care poate duce spre îngustarea ariei vizuale sau, în cazuri mult mai severe, spre orbire.

Impactul pe termen scurt al cafelei

Ca orice alt consumabil, cafeaua este bună atâta timp cât este băută moderat – o cană de cafea pe zi fiind de ajuns. Dar atunci când este consumată în mod compulsiv (mai mult de 3 căni pe zi), cafeaua poate provoca o creștere bruscă a nivelului zahărului din sânge. Rezultând vedere încețoșată sau mișcări incontrolabile ale ochiului.

Consumul ridicat de cofeină poate duce și la senzația de arsură; după un timp, ochiul ajunge să inflameze. Nu-i de mirare că, atunci când avem aceste senzații, ne este mult mai greu să ne rezolvăm activitățile zilnice – chiar dacă ne-am savurat cafeaua și eram pregătiți de treabă.

Este ușor să observăm că persoanele care lucrează până noaptea târziu sau în ture de noapte consumă mai multe căni de cafea/ceai, considerând că acestea îi vor ține în priză pentru finalizarea activităților.

Una dintre cele mai bune soluții este să conștientizăm că a doua sau a treia cafea nu o să ne țină mai mult treji decât deja suntem. Astfel, să reușim să renunțăm.

A doua cea mai bună soluție este ca, în cazul în care lucrați pentru un timp îndelungat aproape de un device digital (și consumați cafea în mod obsesiv) să vă prezentați la un consult optometric gratuit.

Alege un magazin și programează-te aici.