Dar cine a inventat ochelarii?

Totul a început dintr-un punct micuț. La fel și ochelarii. La fel și noi.

Ochelarii nu s-au născut direct într-o ramă cu lentile estetice. Ochelarii s-au născut dintr-un…bol cu apă.

Exact.

Seneca, filosoful și sfătuitorul de preț al împăratului Nero, și-a descoperit pe cont propriu problema care îl împiedica să citească – vederea slabă. Așa că a luat un bol de sticlă, l-a umplut cu apă și l-a pus în fața paginilor pe care le avea de citit, creându-se astfel efectul de lupă mult dorit.

Ne gândim noi la așa ceva în ziua de astăzi?

După întâmplarea lui Seneca, oamenii inventivi ai anului 1000 au creat un cerc de sticlă, denumit piatră de citit. De aici lucrurile au început să evolueze.

Dar ochelarii de soare tot atunci au apărut?

Da. Se pare că perioada împăratului Nero a fost una de aur în fapt.

Nero era hiper sensibil la lumina solară, fiindu-i mult mai greu să urmărească luptele de gladiatori și să le judece corect. Așa că a luat o bucată șelfuită de smarald (verdele pe care noi îl folosim acum la lentilele fotocromatic) a pus-o în fața ochilor și iată! – prima pereche de ochelari de soare.

Până să se ajungă la ramele care se așează stabil pe fața noastră, la tehnologia Yuniku care face tot acest proces mult mai precis – lentilele s-au șinut mult timp în mână în timpul folosirii lor.

Cu toate acestea, secolul XX a făcut ca perechea de ochelari să fie accesoriul favorit.

Spre începutul anilor ’40, ochelarii de soare au devenit moda principală. Starurile de cinema și în principal, persoanele publice, foloseau acest accesoriu ca o declarație în spatele căreia să se ascundă. Reușeau astfel să ofere un aer misterios, chic și puternic.

Să nu uităm de Clark Kent care folosea ochelarii de vedere ca să-și ascundă identitatea adevărată. Nimeni nu-l cunoștea ca fiind un super-erou.

Deși ochelarii mari, somptuoși, erau moda principală, lucrurile au început să se schimbe spre începutul anilor ’90. Această decadă legendară a transformat o modă nebunească și populară, într-un rafinament accesibil. Atât ochelarii de vedere, cât și cei de soare nu mai erau un simplu accesoriu de modă – ci deveniseră o adevărată bijuterie.

Este momentul perfect în care putem să facem o întorsătură de 180 de grade și să nu ne mai gândim la povara purtării ochelarilor. Ci să ne creăm o nouă personalitate având la îndemână o bijuterie precum perechea de ochelari.

Articole similare