Cum afectează anotimpul rece sănătatea ochilor

Continut articol

Anotimpul rece, îndeosebi iarna, aduce cu sine plăcerea de a petrece mai mult timp în jurul celor dragi. Cu toate acestea, iarna poate fi un factor supărător în ceea ce privește protecția ochilor.

Principalul simptom este acela de uscare a ochilor. Astfel, începi să experimentezi o senzație de arsură, de mâncărime sau o senzație de corp străin în ochi.

De ce se întâmplă acest lucru?

Principala cauză a ochiului uscat pe timp de iarnă provine de la nivel scăzut de umiditate în interior, la birou sau acasă. Un timp îndelungat de senzație de uscăciune (fără a se acționa împotriva acesteia) poate duce la vedere încețoșată sau chiar la leziuni la nivelul corneei.

Purtătorii de lentile de contact au mai mult de suferit în acest caz, deoarece lentilele de contact pot fi ele însele cauza uscăciunii ochiului sau pot înrăutăți situația ochiului deja uscat.

Pentru a vă proteja ochii pe perioada acestui anotimp, trebuie să vă asigurați un consum de lichide suplimentare față de cel recomandat. În plus, camera principală pe care dumneavoastră o folosiți cel mai mult ar trebui dotată cu un umidificator de aer.

De altfel, puteți utiliza lacrimi artificiale (picături de umezire a ochilor) pentru a vă ajuta la completarea producției de lăcrimare naturală, oferind astfel un plus de confort.

În cazul în care activitatea dumneavoastră zilnică (pe o perioadă mai lungă de 2 ore) se desfășoară în fața unui device, simptomul de ochi uscat se poate înrăutăți. Ați fi surprins să vă observați că nu clipiți la fel de des ca în momentele în care nu folosiți acel device.

Se recomandă să vă observați acest comportament al ochiului și să faceți un efort conștient de a clipi mai des, deoarece acest lucru poate încuraja producerea de lacrim pentru umezirea corespunzătoare a ochilor.

Dacă simțiți că vă confruntați cu acest simptom, puteți programa o consultație la medicul primar oftalmolog, Cecilia Târșu. Cabinetul medicului se găsește în magazinul nostru de pe strada Emil Isac, nr. 1.