Fumatul și sănătatea vederii.

Continut articol

Pentru că am văzut deja modul în care cofeina poate afecta sănătatea vederii (puteți citi articolul aici) , este timpul să descoperim cum o altă plăcere sau dependență nocivă are un impact asupra sănătății oculare.

Fumatul, fie o plăcere sau o dependență de care nu mai putem scăpa, știm că ne afectează organismul la nivel general. La nivelul ochilor, fumatul excesiv influențează apariția mai multor afecțiuni – unele mai bine cunoscute și auzite mai des decât altele.

O să le oferim o înșiruire scurtă și concisă ca să vă creăm o idee generală:

  • Cataracta. Bine-cunoscuta cataractă care, se pare, își face apariția necondiționat în viața noastră. Deși odată cu înaintarea în vârstă, aceasta are predispoziție de a-și face loc în ochii noștri, fumatul excesiv (mai mult de 15 țigări pe zi) o ajută să înflorească mult mai repede. O comparație mai bună pentru apariția cataractei o putem face cu celulele canceroase. Cu toții avem celule canceroase existente în corpul nostru. Contează ce facem de-a lungul vieții pentru a le activa și a le „ajuta” pe acestea să ne atace organismul. La fel e și cu cataracta.
  • Capacitate redusă de a distinge culorile. Un studiu experimental realizat de către cercetătorii de la Rutgers University Behavioral Health Care. Rezultatele studiului au arătat că există schimbări semnificative la vederea culorii roșu-verde și albastru-galben la fumători, rezultând astfel că substanțele chimice neurotoxice pot cauza, în timp, pierderea totală a vederii culorilor.
  • Sindromul de ochi uscat. Deși în multe cazuri poate apărea acest sindrom (poți citit și acest articol), fumatul face ca senzația de ochi uscat să fie permanentă.
  • Uveita. Este o inflamație pe care nu am menționat-o niciodată în articolele noastre, dar care, din cauza fumatului excesiv, aceasta își poate face apariția: fumătorii dezvoltă mai frecvent inflamații intraoculare ce duc la complicații care pun în pericol acuitatea vizuală.
  • Glaucomul. Acestă afecțiune poate fi insesizabilă, deși existentă deja, pentru că glaucomul acționează într-un mod tăcut și lent de-a lungul anilor, până când, la un control oftalmologic de rutină este descoperit și ireversibil. Glaucomul definește degradarea nervului optic, iar fumatul excesiv „îl sprijină ca cel mai bun prieten”.

Lista poate continua. În schimb, noi vă recomandăm consultațiile oftalmologice anuale pentru a fi cât mai mult cu ochii în patru față de apariția și prevenția acestor afecțiuni.

La momentul actual, scriitor al acestui articol, și eu sunt un fumător – atât din plăcere, cât și din dependență. De aceea, nu ne permitem să vă oferim sfatul clasic de „încercați să vă lăsați de fumat”. Dar putem să vă aducem la un nivel de conștientizare mult mai mare asupra efectelor fumatului asupra sănătății vederii.