Importanța consultului oftalmologic la copii.

Copilăria este una dintre cele mai sensibile perioade. Înainte de a ne crea scutul de protecție împotriva lucrurilor care pot ataca direct, pe termen lung, suntem expuși la toate acestea.

Mai presus, în lumea tehnologiei și a digitalizării vieții, ochii copiilor noștri sunt mai predispuși de a dezvolta vicii de refracție sau probleme oculare – mult mai repede decât s-ar fi întâmplat acum 20 de ani.

De aceea, acesta constituie un factor important pentru a vedea cât de important este consultul oftalmologic la copii.

Când ar trebui să se facă primul consult oftalmologic?

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem, în calitate de părinți, este că niciodată nu trebuie să așteptăm pentru „momentul potrivit” în care să ne ducem copilul la un examen oftalmologic. Nu trebuie să așteptăm copilul să ne semnaleze o problemă de vedere.

Cu cât sunt depistate mai repede problemele de vedere la copii, cu atât pot fi tratate mai ușor și mai rapid, înainte ca starea de sănătate a ochilor să se agravazeze pe termen lung. Acesta este un motiv bine întemeiat prin care se recomandă un prim consult oftalmologic la naștere. Urmând ca mai apoi, părinții să aibă grijă să urmeze consultații periodice, astfel:

  • la 6 luni;
  • la 1 an;
  • la 3-4 ani;
  • anual după vârsta de 5 ani.

De ce sunt recomandate vizitele periodice?

Vizitele periodice sunt recomandate datorită faptului că cei mici nu-și pot evalua simptomele în mod precis. Ei sunt în etapa de dezvoltare, acumulând informații noi despre modul în care se simte realitatea. Astfel, nu găsesc un termen de comparație pentru a-și observa pe cont propriu simptomele cu care se confruntă.

Câteodată aceste probleme nu pot fi depistate nici măcar de către părinte. Deoarece copilul poate ascunde dioptrii sau probleme foarte ușor în perioada de dezvoltare.

Cu toate acestea, care ar fi simptomele care mi-ar arăta problemele de vedere ale copilului meu?

  • dureri de cap frecvente – la fel ca și la adulți, aceasta apare în urma efortului suplimentar depus de copil pentru a-și clarifica vederea defectuoasă;
  • închiderea unui ochi în timpul privitului la televizor, de exemplu – netratarea la timp a defecțiunii de vedere poate duce la ambliopie („ochi leneș”).
  • înclinarea capului – poate fi un semn de dezechilibru muscular al ochilor sau chiar poate ajunge la strabism;
  • nevoia de a arăta cu degetul când citește – chiar dacă acesta poate fi un impuls normal, poate ascunde și o problemă de vedere (de exemplu, apare fenomenul de aglomerare a literelor);
  • fotosensibilitatea – în cazul exotropiei, o formă de strabism, au tendința să fie deranjați de expunerea la o lumină excesivă.

Educarea părinților în ceea ce privește grija vederii este un curs nou.

Până acum, ideea de a-ți duce copilul la medicul oftalmolog atunci când prezintă un simptom vizibil, era normală. Dar, luând în considerare societatea de astăzi, consultul oftalmologic periodic necesar și vital.

Programează-ți copilul la un control oftalmologic ca să putem lăsa problemele și grijile deoparte.

Articole similare