Pot să citesc singur o rețetă oftalmologică?

Răspuns: da.

Singurul impediment care poate interveni este cel de înțelegere al termenilor. Un optometrist sau un medic oftalmolog are capacitatea formată astfel încât să folosească termeni simplificați pentru explicarea rețetei oftalmologice.

De aceea, acest articol este numai bun de citit pentru a te pune în legătură cu interpretarea rețetei oftalmologice. Dacă tot suntem în ton cu multe informații care ne înconjoară, de ce să nu fim în ton și cu ce se întâmplă în lumea opticii?

Pentru început, o rețetă la Gama Optic arată cam așa:

OD ȘI OS

OD și OS pot fi intuitiv explicate prin ochiul drept și ochiul stâng. Dar, denumirile provin din limba latină: oculus dexter (ochiul drept) și oculus sinister (ochiul stâng). Unii spun că este o pură coincidență, dar cercetătorii domeniului de istorie a limbilor afirmă că denumirile provin tocmai pentru că limba română s-a format din limba latină.

SPH, CYL ȘI AX

SPH vine de la sphere (sferă) și reprezintă puterea lentilelor de care avem nevoie pentru a ne corecta vederea. În cazul unei miopii (dificultatea de a vedea clar la distanță), sfera este trecută cu semnul minus ( – ) în față pentru fiecare ochi în parte. De exemplu: OD – 1,75 și OS – 1,50. În cazul unei hipermetropii (dificultatea de a vedea clar la aproape), sfera este trecută cu semnul plus ( + ) în față pentru fiecare ochi în parte. De exemplu: OD + 1,75 și OS + 1,50.

CYL provine de la cylinder (cilindru) și indică dioptriile necesare pentru corectarea astigmatismului. Astigmatismul este un viciu de refracție care deformează imaginea, întrucât aceasta nu este transmisă clar către retină. Lentilele cilindrice sunt adăugate lentilelor sferice pentru a produce o imagine clară într-o pereche de ochelari. Față de lentilele sferice care sunt simetrice la meridian, lentilele cilindrice nu sunt simetrice, ci curbate la meridian. Astfel, se poate corecta fie un astigmatism miopic (cu semnul -), fie un astigmatism hipermetropic (cu semnul +). Astigmatismul nu poate fi individual de cele două vicii de refracție.

AX-ul reprezintă o valoare care intervine odată cu valoarea cilindrului și reprezintă direcția corecției cilindrice. Adică în ce direcție trebuie așezată lentila cilindrică pentru a se corecta astigmatismul. Axul nu poate fi determinat în mod individual față de cilindru. Acesta este numerotat de la 0 la 180 cu simbolul gradelor Celsius.

ADD, PRISMĂ ȘI BAZĂ

ADD este prescurtarea pentru adiție sau adăugat. Tabelul de ADD se completează în cazul persoanelor diagnosticate cu presbiopie. De obicei, presbiopia apare dup vârsta de 45 de ani. Această adiție are ca rezultat lentila bifocală (o lentilă de corecție a vederii la distanță care, în partea de jos, are o pastiluță pentru corecția vederii la aproape) sau lentila progresivă (o lentilă prin care se face trecerea treptată de la dioptria de distanță la dioptria de aproape; această trecere se face printr-o dioptrie intermediară).

PRISMA se completează pentru a corecta dificultatea de fixare a privirii în cazul strabismului. BAZA vine întru ajutorarea lentilei prismatice și reprezintă direcția înspre care prisma direcționează lumina: sus, jos, înspre interior sau înspre exterior.

De obicei, pe o rețetă oftalmologică se mai găsesc abrevieri precum DP – distanța pupilară, un parametru important pentru fixarea lentilelor. La Gama Optic folosim tehnologia visuReal pentru măsurarea precisă a acestor astfel de parametrii.

Indiferent de viciul de refracție observat în urma consultației, valorile dioptrice cresc din 0,25 în 0,25, valoarea minimă fiind, desigur, 0,25. Sub această valoare, nu este necesară comandarea unor lentile cu dioptrii. Dar, în cazul în care semnalați anumite deficiențe de vedere și, cu toate acestea, nu sunteți diagnosticat cu un anume viciu de refracție, cel mai probabil aveți nevoie de o pereche de ochelari de protecție: fie pentru calculator (cu lentile Blue Control), fie pentru protecția la lumina solară (o pereche de ochelari de soare).

Articole similare