Reguli de protejare a vederii în timpul unei eclipse solare.

Unul dintre cele mai iubite fenomene naturale de către pământeni este eclipsa de Soare. La fel de iubit este și simțul nostru vizual.

Dar știm cu adevărat cum să privim o eclipsă solară fără să cauzăm probleme ochilor noștri?

Conform studiilor realizate de către Academia Americană de Oftalmologie în colaborare cu NASA, singura posibilitate de a privi soarele cu ochiul liber este prin intermediul unor lentile speciale. Aceste lentile au fost create special pentru a privi soarele și eclipsele acestuia.

Dar de ce i-a preocupat pe cercetători acest fenomen și, mai ales, protecția ochilor vizavi de acest fenomen?

Răspunsul este simplu. O vedere neprotejată, atunci când privește o eclipsă de soare, poate fi afectată de orbire și/sau de arsuri retiniene. Cei mai afectați sunt, în special, copiii și adulții tineri, deoarece lumina puternică și radiațiile pot provoca arderea țesutul expus al ochiului. Cu toate acestea, s-a dovedit că înaintarea în vârstă (sau procesul de îmbătrânire fizică) poate oferi un efect de filtrare natural a luminii și a radiațiilor și poate reduce riscul de afectare al retinei. Acest lucru se datorează expunerii ochiului de-a lungul anilor, fără protecție, la soare.

Reguli de protejare a vederii în timpul unei eclipse solare

  1. Nu privi soarele în mod direct;
  2. Nu folosi ochelari de vedere sau de soare normali, nici măcar pe cei care au lentilele foarte închise;
  3. Utilizează filtre solare speciale;
  4. În orice etapă a eclipsei, nu privi soarele printr-o cameră de fotografiat, printr-un telescop, binoclu sau alt dispozitiv optic și nu folosi niciodată filtre solare în combinație cu aceste dispozitive. Razele solare concentrate le pot deteriora și pot provoca leziuni oculare grave.

Eclipsa de soare din 2021 va avea loc la data de 10 iunie 2021. Până atunci, pregătește-ți materialele, informează-te și rămâi în siguranță. Poate o vom putea vedea împreună, fără restricții.

#blogultăudeinformații

Articole similare