Săptămâna îndrăgostiților

Continut articol

N-am înțeles niciodată de ce există doar o zi specială pe an pentru îndrăgostiți. Dar, stați un pic.

Sunt exact două. Una este împrumutată de la vecinii noștri (Valentine’s Day) și alta e creația noastră proprie; Dragobetele (24 februarie). Astăzi o să vorbim despre una dintre acestea, întrucât îi oferim o săptămână la dispoziție să aducă îndrăgostiții mai aproape. Vezi aici campania noastră de săptămâna îndrăgostiților.

Valentine’s Day

Adoratul Valentine’s Day (Sf. Valentin), sărbătorit pe 14 februarie în stil internațional.

În originale sale venite din festivalul roman din Lupercalia, această sărbătoare reprezenta începutul primăverii. Era perioada în care locuitorii din Lupercalia se adunau în centrul orașului pentru sărbătorirea riturilor de fertilitate și pentru a intra în marele joc de loterie prin care femeile erau asociate cu bărbații. Dacă stăm să ne gândim, a fost prima formă de „blind-date”, așa cum o numesc americanii în ziua de astăzi (și după cum bine știți, o altă formă pe care am împrumutat-o și noi).

Nu cu mult după ce festivalul roman din Lupercalia a fost recunoscut în mai multe zone, a fost declarat ca sărbătoarea îndrăgostiților sau Valentine’s Day.

Există multe speculații sau povești în ce privește numele acestei sărbători și ar trebui să luăm în parte toți martirii care au existat atunci cu acest nume.

Mesajele de dragoste trimise între îndrăgostiți au început nu mai devreme de anii 1500 (secolul XVI). Pare destul de îndepărtat pentru noi, oamenii secolelor XX și XXI, nu-i așa? Atunci nu o să vă vină să credeți că primele felicitări comerciale printate au apărut spre sfârșitul anilor 1700 și începutul anului 1800.

Odată cu dezvoltarea umanității, au apărut mai multe simboluri ale iubirii în timpul acestei zile speciale de 14 februarie, printre care și Cupid, zeul iubirii la romani, flori și bomboane (ambalate în mod cuviincios pentru a reprezenta Valentine’s Day).

Pentru că și noi intrăm legal în activitățile din această perioadă, am pregătit câteva oferte la magazinul nostru din Gherla (care pot fi văzute aici).

Pentru Dragobete (24 februarie), puneți pe lista de activități de îndrăgostiți și viitoare campanie care se va desfășura în Cluj-Napoca.