Vederea sănătoasă și ninsoarea. Cum ne protejăm?

Când am deschis ochii în dimineața aceasta, i-am lipit automat de geam. Obișnuiesc să-mi creez starea zilei prin vremea pe care o văd și simt prin perdelele mele transparente.

Ninge!

Deși ninsoarea oferă un ambient plăcut sufletului nostru împânzit de copilărie (sau cum spun majoritatea oamenilor trecuți de o anumită vârstă pe vremea mea…), mi-am adus aminte, când mi-am așezat ochelarii pe față ca să mă pot ridica din pat cum se cuvine, că nu va fi la fel de plăcut pe cum credeam.

Primul simptom, care a venit ca un fel de efect placebo a fost senzația de uscare a ochilor. Nici nu pășisem în afara apartamentului meu încă. Știam ce mă așteaptă.

Acel moment când îți simți ochii uscați, îți vine să clipești cât mai des și, implicit, îți ridici ochelarii pe frunte (sau faci efortul de a-i da jos) și, fie cu degetul arătător, fie cu toate degetele îți atingi pleoapele închise. Ca mai apoi, prima senzație care-ți apare să fie cea de pânză de purici în fața ochilor. Cu toate acestea, sentimentul de uscare a ochilor nu dispare.

Pe lângă acest fenomen care este indus de vremea scăzută sub 0 grade și de vânt, factorul zăpadă mai aduce cu sine și alte afecțiuni care, dacă nu-s îngrijite la timpul lor, pe termen lung se pot transforma în probleme grave oculare.

De exemplu – simptomul orbirii cauzate de zăpadă (Fotokeratita). Pierderea vederii cauzate de înconjurarea cu un mediu extra înzăpezit este temporară și dispare în aproximativ 24-48 de ore. Deși această senzație nu creează o orbire reală a persoanei care se întâlnește nas în nas cu aceasta, vederea poate fi afectată pe termen îndelungat.

Tratament

Deși, așa cum am preciat, senzația de orbire cauzată de zăpadă nu este permanentă, există câteva modalități de prevenire sau diminuare a acesteia:

  • Dacă sunteți purtător de lentile de contact, recomandăm scoaterea acestora până când ochiul se recuperează de la sine în urma impactului;
  • Stați cât mai mult în interior;
  • Purtați ochelari de soare, lentile heliomate sau, în modernitatea secolului XXI, ochelari cu clip-on;
  • Folosiți lacrimi artificiale pentru hidratarea ochilor. În magazinele noastre, avem un pachet de lacrimi artificiale care nu conțin conservanți, tocmai pentru a preveni o reacție de sensibilitate;
  • Folosiți un prosop rece, umezit, peste pleoapele închise;
  • Și, nu faceți ca în exemplul precedent – nu vă frecați la ochi.

Zăpada și radiațiile UV.

Dacă aveați impresia că radiațiile UV ne urmăresc doar în sezonul de plajă, iată că și iarna ne aduce același cadou.

În cazul oftalmiei zăpezii, se produce o inflamație a corneei care afectează vederea și creează disconfort la câteva ore de expunere la ultravioletele reflectate de zăpadă. Chiar dacă senzațiile pot dispărea după câteva zile, fie din cauza obișnuinței ochiului, fie prin izolarea în casă, oftalmia zăpezii lasă în urmă leziuni corneene care pot crea probleme insesizabile cu ochiul liber. Se recomandă purtarea ochelarilor de protecție, în special dacă sunteți un fan al pârtiilor de schi și săniuș (chiar dacă nu întrevedeți vreo activitate fizică în aceste locuri și doar ați ieșit un weekend cu prietenii).

Radiațiile UV ale zăpezii pot influența afecțiuni deja existente.

Dacă dumneavoastră sau cineva apropiat dumneavoastră a fost diagnosticat cu degenerescență maculară sau cataractă, această secțiune vă este servită în mod special. Aceste afecțiuni pot evolua mai rapid și mai agresiv din cauza ultravioletelor puternice ale zăpezii, în cazul în care nu se folosește o anumită protecție.

În cazul în care protecția ochilor este deficitară, soluția de moment constă în evitarea luminii care creează discomfort și administrarea de picături cu efect lubrifiant și cicatrizant.

Da, este frumos să ne bucurăm de zăpadă. Dar, în calitate de purtători de ochelari sau lentile de contact, dacă vrem să fim alături de cei dragi în marea bulgăreală, trebuie să ne asumăm câteva măsuri de prevenție a eventualelor afecțiuni.

Chat-ul nostru este live (aproximativ) non-stop. În orice moment în care simți că ți-am putea fi de ajutor, nu ezita să ne scrii.

Alege un magazin și programează-te la o consultație Gama Optic!

Articole similare